Kreativní seminář – zdobení perníčků

V úterý 3. června naše NZDM DoPatra navštívila Mgr. Bc. Jana Okrouhlá – Pedagog, speciální pedagog, lektorka odborných a kreativních seminářů, externí spolupracovník Univerzity v Hradci Králové.

Pro naše uživatelé měli společně s asistentkou prevence kriminality Václavou Brezinovou, připravený program, který se týkal lidové tvorbě, zvykosloví a tradicím. Pro uživatele měli i speciálně zaměřenou skupinovou aktivitu a to zdobení perníčků, které naši uživatelé předem upekli.

Naši uživatelé si nejdříve povídali s Mgr. Janou Okrouhlou o zvycích a tradicích, které znají a poté se zaměřili na tradici perníkářství a zdobení perníků. Dozvěděli se o historie perníku a perníčků, receptuře a zdobení.  Dozvěděli se například, že se k mouce a medu se zprvu přimíchal pepř, který dal perníčkům své jméno. Název je odvozen od slova peprník nebo také peprný. Později se do medového těsta začala přidávat celá řada dříve vzácného a drahého koření, jako je skořice, muškátový oříšek, zázvor, kardamom, badyán, hřebíček nebo i anýz, bezový květ a další. Díky kořeněnému mixu, který sloužil jako perfektní konzervant, začal být perník velmi žádaný. Mohl se totiž dovážet po světě, aniž by se cestou zkazil.

Vzory formiček se zpočátku inspirovaly náboženskými motivy, později, když se perník stal dostupnější, běžným městským životem. Medová dobrota se často vyřezávala do tvaru srdce, panenky nebo třeba koníčka. Až kolem 19. století přibyly i pohádkové postavy jako například mořská panna nebo čert.

V 18. století se perník stal dostupnějším zbožím a s narůstající výrobou ho bylo možné sehnat na poutích a jarmarcích. Čas od času se dokonce pořádaly i samostatné perníkářské trhy. Pekly se i na různé svátky a důležité události. Hospodyně jimi obdarovávaly koledníky, kteří si přišli na svatého Štěpána pro výslužku. Nepekl se jen perník k jídlu, ale také jako ozdoba na stromeček či jako dekorace do světnice. Takové se většinou malovaly bílkem a cukrem, ostatně jak to známe i dnes. Tvrdý perník se strouhal do různých kaší a sloužil i jako sladidlo.

Za naše NZDM chceme moc poděkovat Mgr. Jane Okrouhlé a velmi pěkný odpolední program pro naše uživatelé a doufáme, že nás příštím roce opět navštíví.